Werken

MIJN TONEELSTUKKEN


De meeste werken zijn uitgegeven bij Almo, anderen in eigen beheer. 
Dit staat telkens vermeld bij de info van het stuk.


Mijn werken kunnen opgevraagd worden bij VTA en Open Doek.


Ik kan je ook op eenvoudig verzoek een digitale versie doorsturen.  Oudere stukken worden momenteel herwerkt. Het kan dus zijn dat deze (nog) niet digitaal beschikbaar zijn.


Wens je op de hoogte te blijven van nieuwe stukken, herwerkingen van oudere stukken enz...   

stuur een e-mail en je ontvangt de laatste nieuwtjes.THRILLERDE HUT   

Thriller

2 D – 4 H 


Vital, een eigenzinnig en brutaal man, heeft zich teruggetrokken uit de maatschappij. Lydia, zijn gehandicapte dochter, heeft hij meegesleurd in zijn isolement. Enkel Steven, die Lydia werk komt brengen, komt in hun afgelegen boshut nog op bezoek.

Op een dag verschijnt er een onverwachte bezoeker, John. Hij geeft zich uit voor een verdwaald kampeerder, maar lijkt al onmiddellijk verdacht. Wanneer Lydia met John alleen is, ontdekt ze dat hij een ontsnapte mis­dadiger is. De hut wordt omsingeld. John gebruikt Lydia als gijzelaar.

DE TUINMAN

Psychologische thriller

1 D – 1H 

 

Lilly Bergers, weduwe en gevierd auteur van detectiveromans heeft een aankondiging geplaatst. Ze zoekt een tuinman, niet alleen voor het werk in de tuin maar ook om haar eenzaamheid enigszins te milderen. Uiteindelijk neemt ze de opdringerige Ron Borloo aan. Na een tijd wordt ze bang van hem en ze ontslaat hem. Dat bevalt Ron niet en hij komt terug…

 

Dit stuk kreeg in 1986 de SABAMPRIJS voor beste Vlaams stuk en werd gecreëerd door de Brussels KVS.

FATAAL

Thriller    

4 D – 3 H 

 

Zes toeristen bezoeken met een gids een afgelegen verlaten abdij bovenop een berg. Ze komen aan in de klokkentoren van waaruit ze een prachtig zicht hebben op de omgeving.
En dan slaat het noodlot toe. De deur valt dicht en ze geraken opgesloten in deze oude klokkentoren. Dit lijkt eerst toeval te zijn maar dan gebeuren er vreemde dingen. Wat een ontspannende uitstap moest worden resulteert al gauw in een ware nachtmerrie.
Moeten we geloven in duistere machten of in geesten of iets dergelijks of zit er onder één van hen een koele moordenaar?

Om hier levend uit te geraken zullen de overblijvende toeristen moeten samenwerken, maar kunnen ze elkaar nog wel vertrouwen? Wordt het hun laatste uitstap?

DE POP

Thriller

3 D – 4 H

 

Willy, een multimiljonair is verongelukt met zijn wapen. Wendy, zijn vrouw, heeft er een zware inzinking aan over­gehouden. Gelukkig heeft ze nog wat steun aan haar zuster Sylvia en diens verloofde, Rik.

Wendy, Sylvia en Rik gaan een wandeling maken en onderweg moeten ze schuilen voor een regenbui. Als schuiloord vinden ze een vervallen steenbakkerij.

Wendy ontdekt er een vrouwenlijk en er drupt bloed door het dak…

Even later keert het drietal terug naar de steenbakkerij, nu vergezeld van een politieagent.

Het lijk blijkt een pop te zijn.   Er gebeuren eigenaardige dingen. Zo loopt er ook een vreemde zwerver rond in de buurt.

We vallen van de ene verrassing in de andere.

 

TONEELSPEL

WOLK VAN MUGGEN

Volks toneelspel   -   uitgegeven in eigen beheer.

4/5 D – 5/4 H  + figurant: kind (meisje)


Samen met haar buurvrouw haalt Stina herinneringen op aan vroeger. Ze kende heel wat tegenslagen, maar toch kan ze enige troost vinden in de levensfilosofie van haar overleden echtgenoot Nest: de zielen van de overledenen zouden terugkeren in een wolk van muggen.

Daarnaast is er ook Dries, de beste vriend van Nest, die Stina het hof komt maken en haar steunt door dik en dun, alhoewel hij daar zo zijn eigen redenen toe heeft.

Maar vandaag voelt ze zich sterker dan ooit, dankzij... 

Er zijn drie mannen in haar leven. Wie van de drie was nu eigenlijk haar grootste liefde? Of is er nog iemand?

 

“Wolk van muggen”  ademt de anatomie van een herkenbare menselijkheid; melancholie en humor zijn nooit ver weg.  Overleven in de chaos blijft een uitdaging.

 

 'Wolk van muggen'... volks... herkenbaar... grappig... ontroerend.

Een volks toneelspel om in je hart te sluiten.

 

DOSSIER BERT

Toneelspel – uitgegeven in eigen beheer

4 H - kan ook tot 3 D – 1 H

 

Albert De Soomer is een eenvoudig man. Hij is een armoezaaier, arm maar proper, fabrieksarbeider, gelukkig getrouwd, één zoontje... Jaren was er niets aan de hand... maar dan slaat het noodlot toe. Bert verliest er het verstand bij. Hij neemt het recht in eigen handen en pleegt een moord.

In het eerste deel vertelt Bert zijn verhaal tegen de onderzoeksrechter en in flash–backs zien we een aantal gebeurtenissen uit zijn leven en hoe het zover is kunnen komen.

In het tweede deel zitten wij in de rechtszaal. Is deze man schuldig of onschuldig?

Het publiek in de zaal is de jury. Humor en bittere ernst.

 

Een theaterstuk dat je nooit meer zal loslaten.

 

DE SPRONG

Toneelspel – uitgegeven in eigen beheer

2 H

 

Een verlaten brugje over de vaart.  De geschikte plek. Bertold zijn besluit staat vast: hij heeft er genoeg van. Hij kijkt voor de laatste keer naar de lucht. Geen zon vandaag. Hij aarzelt. Is dit wel de juiste oplossing en de juiste manier? (want hij kan zwemmen, niet goed, maar toch.) Nog een paar stappen tot de rand. Haalt diep adem. De allerlaatste seconde. En plots...

DE VLOEK VAN MACBETH

Toneelspel   -   uitgegeven in eigen beheer

Volwassenen: 2 D – 4 H

Tieners: 6 M – 5 J

+ figuranten : scholieren en een aantal volwassenen


Toneelbewerking van het gelijknamige boek van Patrick Bernauw en Luc Schoonjans

Het stuk wordt gespeeld door volwassenen en tieners

 

Als blikvanger voor het komende schoolfeest wil Dirk De Troyer, leraar Nederlands, samen met zijn leerlingen "Macbeth" van Shakespeare opvoeren. Maar Mia, lerares Wiskunde in dezelfde school, weet dat op "Macbeth" een vloek rust. De jongste 100 jaar kon geen voorstelling van "Macbeth" doorgaan of er werd iemand ziek, of er viel iemand dood, of het decor kwam naar beneden, of er brak brand uit.

Rond deze vloek draait alles. Mia tracht Dirk te overhalen een ander stuk te brengen op het schoolfeest. Maar Dirk zet door. Hij houdt een auditie onder zijn leerlingen.

De repetities starten... En van dan af...

STEMMEN VAN DE OVERKANT

Toneelspel   -   uitgegeven in eigen beheer

Volwassenen:  2 D – 2 H

Tieners: 7 M – 4 J

+ figuranten : scholieren


Toneelbewerking van het gelijknamige boek van Guy Didelez.

 Het stuk wordt gespeeld door volwassenen en tieners

 

Twee vriendinnen leren twee broers kennen die met hun vader programma’s maken voor een vrije radio. Ze helpen hen teksten te schrijven en voor te lezen. Intussen verdwijnen Bo's vriend Senne en zijn moeder op een mysterieuze manier. De ene vreemde gebeurtenis volgt de andere op. Daarin speelt een tekening van een microfoon en een koptelefoon een belangrijke rol. Het wordt helemaal geheimzinnig als ze een verhaal horen over hersenmachines en een van de twee broers ernstig ziek wordt.

 

‘Stemmen van de Overkant’ is een spannend jeugdverhaal rond een vreemde therapie voor mensen in coma, een behandeling die speelt met de grenzen van het bewustzijn en dus ook met de dood!

TRAGI-KOMEDIE

DE ZETEL

Tragikomedie   -   uitgegeven in eigen beheer.

5 D – 4 H  + eventueel figuranten

 

Melvin Selis, auteur van liefdesromans, woont alleen in een flat.  Op een dag slentert hij door de wijk Elzen, een verpauperde buurt met een slechte reputatie.  De huizen zijn er verkrot.  In de ogen van de anderen, de rijken en de 'goei' burgers, zijn de Elzenaars maar crapuul, uitschot, dronkaards en te lui om te werken.

Plots wordt door het venster van zo'n krotwoning een zetel naar buiten gekeild.   Een meisje stormt hals over kop naar buiten.  Ze heeft een vuilzak met kleren mee.  Ze is razend.  Ze schreeuwt het uit dat ze er genoeg van heeft, dat ze voorgoed weggaat.  Aan de verbouwereerde Melvin vraagt het meisje - Peggy Lucas is haar naam - of hij haar wil helpen.  Ze wil de komende nacht in het station gaan slapen.  Ze neemt haar schamele bezittingen mee: haar kleren en haar zetel.

Melvin vindt dat een meisje als zij zomaar niet in een station kan overnachten en hij brengt haar naar zijn flat.  Die nacht kan ze in de logeerkamer slapen.

Deze ontmoeting is het begin van een mooie, maar pijnlijke romance.  Peggy blijft veel langer dan één nacht.   Ze zal ook niet in de logeerkamer blijven. 

SCHAFTTIJD 

Tragikomedie

2 H


Gaston en Willy: baas en werknemer-bouwvakker. Twee totaal verschillende mensen, verbonden door een sterke vriendschap. Samen werken ze, lossen ze problemen op, geven ze elkaar raad. En de tijd om te schaften is ook tijd om met elkaar te praten, en soms, elkaar te troosten.

En dan slaat de crisis toe...


DE HOFKES

Tragikomedie - uitgegeven in eigen beheer

5 D – 5 H.


Na de winterstop komen de eerste volkstuinders opnieuw naar hun ‘hofkes’.  Zo maken we kennis met Gust, Fons, Bernard en Bruno. Fons en Bernard hebben er ook een duivenhok en zorgen vol liefde voor hun duifjes. Hoewel het er op hun tuintjes dikwijls heel vrolijk aan toegaat, zijn het in feite alle vier wat eenzame mensen die om diverse redenen hun huis ontvluchten. Bij elkaar, op de tuintjes, waar de tijd lijkt stil te staan, vinden ze nog echte vriendschap.

Tot er plots een nieuwe tuinder verschijnt: Kris, een mooie jonge vrouw.

Zonder het te willen, dreigt ze het zorgvuldig uitgebalanceerde mannenwereldje te ontwrichten. Wie is zij? Wat drijft haar naar de tuintjes?

 

 ‘De Hofkes’ is een stuk vol tegenstellingen. Zwalpend tussen vriendschap en vijandschap, tussen vrolijkheid en ernst, tussen hoop en wanhoop, wil het in zijn menselijkheid vooral heel herkenbaar zijn.

KOMEDIE

GOOIEN

Volkse komedie   -   uitgegeven in eigen beheer.

7 D – 9 H  + eventueel figuranten

 

Een afgelegen straat. De bewoners zijn zeer afstandelijk. Een knik en een vlugge goeiendag. Ikke en de rest kan stikken. Op een dag verandert alles. Er wordt een recreatiepleintje aangelegd en zij gaan leren… petanquen! Eerst is er argwaan. Uiteindelijk herleeft de straat en de hele bende maakt er een plezierige boel van.

Het wordt eerder PRETanquen!

Maar ondertussen gebeurt er iets raars achter hun rug.  En terwijl die brave zielen hun ballen gooien wordt hun leven overhoop ‘gegooid’.

Maar vooral…. 

de toeschouwers worden ‘gegooid’ in… een vat vol humor!!!

DE JAMADAMA’S

Komedie

4 D

 

Er zijn honderden dagelijkse voorvalletjes, bewegingen, handelingen, die op zich niets komisch hebben. Ze zijn zo gewoon, zo oppervlakkig, onbeduidend, banaal. Maar wanneer je ze uitvergroot, inkrimpt, aanwakkert, besnoeit, verveelvoudigt of minimaliseert, wanneer je er een "lachspiegel" bijzet, dan kom je tot de onthutsende ontdekking dat je eigenlijk midden een komedie, een tragi-komedie, leeft.

Vier vrouwen komen regelmatig samen. Vrouwen met voornemens en dromen, met eigen karakters en gebreken, met vreugden en verdriet, met liefdes en haat...Vier mensen zoals iedere vrouw en iedere man, zoals jij en ik. Met ups en downs...Zoals de jaargetijden in de natuur...
Deze vier vrouwen volgen we een jaar lang, samen met hen doorleven wij de seizoenen en zoals ieder weet...op een jaar kan er veel gebeuren. Bij wat deze vrouwen zijn, bij wat ze doen, bij hun gebreken, hun problemen, hun emoties wordt zo een ‘lachspiegel’ geplaatst die het hele gebeuren transformeert tot een lollige anekdote.

GASTEN ZIJN LASTEN

Blijspel

4 D – 4 H


Met co-auteur Guy Didelez

 

Gevert Burg is schrijver van romantische, passievolle romans. Niemand weet dat zijn schoonmoeder, die eindeloos over haar talloze minnaars kon vertellen, hem daarbij als inspiratiebron diende. Maar schoonmama zit nu in een bejaardentehuis en Gevert voelt hoe de inspiratiebron hoe langer hoe droger komt te staan. De oude vrouw moét bij hem intrekken. Gevert neemt contact op met een sociaal assistente. Zij belooft om een rapport op te stellen. Enkel indien Gevert blijk geeft van een onberispelijk gedrag mag zijn schoonmoeder bij hem intrekken.

Maar zo ver is het nog lang niet. Want ondertussen is Liliane, een nieuwe buurvrouw bij Gevert komen aanbellen. Ze werd door haar man afgeranseld en komt bij de schrijver steun zoeken. Gevert stemt toe dat ze een poosje bij hem blijft, waarop Liliane prompt uitbazuint dat ze zich in een vrouwenvluchthuis bevindt. De vrouwen stromen toe, net op het ogenblik dat de sociaal assistente zal terugkomen...

Van dan af wordt het vrouwenvluchthuis vooral een vrouwenkluchthuis...

DOLLY EN DOT

Blijspel

4 D – 3 H


Met co-auteur Guy Didelez

 

Dolly zit zwaar in de problemen. Haar vriend Karel is ervandoor zonder haar ook maar één eurocent achter te laten. Dolly is razend op alle mannen: voor haar géén venten meer aan haar lijf!

Maar Dolly heeft geld nodig. Gelukkig ontmoet ze Huguette, een rijke, knappe vrouw die er een minnaar op nahoudt, wat haar een schuldcomplex t.o.v. haar man Lionel bezorgt. Dolly belooft Huguette tegen betaling met Lionel aan te pappen. Op die manier hoeft zij zich niet schuldig meer te voelen.

Onder een vals voorwendsel lokt Dolly Lionel mee naar huis. Hoe kan ze hem in huis houden zonder dat hij aan haar zal zitten?

Geen moeilijke opdracht want in huis is ook nog Dot, Dolly's wat simpele meid, die daarenboven nog een expert in karate is.   

BARAK FAUNUS

Blijspel - uitgegeven in eigen beheer.

5 D – 4 H


Met co-auteur Guy Didelez  

 

Adela wil werk. Samen met haar vriendin Pamela biedt ze zich aan in 'De Faunus', een vervallen café waar niemand te zien is en ze alleen maar briefjes met aanwijzingen vinden. Wanneer ze uiteindelijk de oude, seniele Nestor in zijn rolstoel aantreffen, wil Adela ervandoor. Een intussen binnengekomen klant brengt haar het hoofd op hol en garandeert haar dat ze de Faunus kan uitbouwen tot een rendez–vous hotel waar geheime afspraakjes kunnen plaatsvinden. Een poosje later vallen de klanten binnen. Om allerlei redenen beginnen Adela en Pamela hen foutief te koppelen en meteen gaat het van de ene hilarische lachbui naar de andere.

HET WITTEBROODSLIJK

Komische thriller

5 D – 4 H


Met co-auteur Guy Didelez

 

Het zal en het is Mark, de heer des huizes, overkomen.

De dag van zijn huwelijk is perfect verlopen. Eindelijk alleen met z'n tweetjes in hun huis, verlangend uitkijkend naar hun eerste huwelijksnacht. Niets is aangeraakt in de woonkamer. Blijkbaar zijn ze van alle fratsen gespaard gebleven. Tot ze hun slaapkamer binnenkomen en er zeven levensechte varkens, waarvan een in bed aantreffen. Buurman, Boer Amedee, snelt ter hulp om zijn varkens terug naar de stal te loodsen. Huwelijksgrap verklaard!

Dan ontdekt Mark tot zijn grote verbazing een lijk in huis. Angstvallig wil hij dit voor zijn bruidje verbergen. De dag na hun huwelijksnacht komen zijn ouders en schoonouders de restjes van de feestmaaltijd opeten. Mark zit echter nog steeds met het lijk in huis. Hoe kan hij dit ongezien buitensmokkelen met zoveel volk over de vloer ?

Dit gegeven is voer voor knotsgekke toestanden ten huize van het jonge paar. Voeg daarbij dat het stuk meermaals verassende wendingen krijgt, die de haren ten berge doen rijzen…

KLACHTEN  (in de 70’s)

Blijspel

5 D – 4 H

 

Halfweg de jaren 70.   De jaren van de playbackshows. Grootwarenhuis “Janco”.

Om het tienjarig bestaan te vieren en als stunt, organiseert eigenaar en directeur, meneer AlfredJansens een playbackshow.  Die zal doorgaan in de zaak zelf.  Kuisvrouw Stans is al zeker van de partij en oefent hele dagen liedjes in.  Ze doet dat vooral in het klachtenbureau omdat daar voldoende plaats is.  Maar ondertussen gebeurt er ook heel wat in dat klachtenbureau. Robert, chef van de afdeling maar ook befaamd rokkenjager, ziet in de komst van inspecteur, en berucht” wijnproever” Verhulst, de ideale gelegenheid om er vanonder te muizen en zich nog maar eens op het amoureuze pad te begeven. Meteen een goede gelegenheid voor de knullige klerk Karel om zich wat beter in te werken in de dienst “Klachten”, waar hij nog niet zolang aan de slag is. De goede werking van de dienst wordt echter danig verstoord door een woeste bedrogen echtgenoot. Daisy, de secretaresse, en eveneens liefje van de chef Robert, is ook al niet tevreden. Als dan ook nog een dame met een delicate klacht ten tonele verschijnt en de preutse verloofde van Karel haar opwachting maakt, zien onze klerk en zijn chef het niet erg meer zitten. De poppen gaan letterlijk en figuurlijk aan het dansen.

En terwijl oefent kuisvrouw Stans er duchtig op los en zwiert ze kwiek en swingend hits uit de jaren 70 doorheen de chaos.

 

KLACHTEN (in de 70’s) is de remake van ‘Klachten’.

 

 

KLACHTEN NA ACHTEN (in de 70’s)

 Blijspel

 5 D – 4 H


Het hele knotsgekke gebeuren speelt zich opnieuw af in het klachtenbureau van grootwarenhuis “Janco”, halfweg de jaren 70, de jaren van de playbackshows

Chef Robert en zijn klerk Karel moeten voor de zoveelste achtereenvolgende avond overwerken.  Pech voor Karel die pas getrouwd is met zijn Adeline. Maar diezelfde avond heeft er zich een jong koppel in het warenhuis laten insluiten, met de bedoeling die nacht hun slag te slaan.  En wat blijkt... hij is de dubbelganger van... Karel.

Net die avond komt Adeline haar ventje bezoeken en botst op de inbreker die ze natuurlijk voor haar man houdt. Voeg daarbij nog de kuisvrouw die steeds meer de smaak van playbackwedstrijden te pakken heeft en volop hits uit de jaren 70 oefent, Roberts nieuwe liefje die stikjaloers is en zijn ex-liefje/secretaresse die komt vertellen dat ze in blijde verwachting is en meteen komt men tot een vuurwerk van knettergekke toestanden.

_______________

 

“Klachten na Achten (in de 70’s)” is een vervolg op “Klachten (in de 70’s)”, maar staat op zichzelf.  Het is dus niet noodzakelijk dat men eerst “Klachten” heeft gespeeld. Andersom kan niet.

KLACHTEN 2 – KLACHTEN NA ACHTEN  (IN DE 70’S ) is de remake van ‘Klachten na achten’.

HET HUIS IN DE BOCHT

Blijspel 

4 D – 5 H


Met co-auteur Guy Didelez

 

De gepensioneerde kapitein-commandant Leo Sergeant, zijn vrouw Elza en zijn dochter Marina zijn op zoek naar een nieuw huis. Ze komen terecht bij Guillaume, die hen bibberend van de zenuwen zijn woning probeert aan te smeren. Hij wordt daarin bijgestaan door Willy, een gewiekste verkoper. Aanvankelijk weifelt Leo, maar wanneer Willy de ex-militair wijsmaakt dat de Generale Staf tijdens de Tweede Wereldoorlog nog in het huis verbleven heeft, hapt hij gretig toe en wordt het contract ondertekend.

Maar dan komt de kat op de koord! Willy had met zelfgeschilderde borden een omleiding georganiseerd. Het huis blijkt in een gevaarlijke bocht te liggen, waar talloze truckers passeren!  Zelfs in hun wildste fantasie kunnen Leo en Elza kunnen niet vermoeden wat hen nog allemaal te wachten staat...

LIEVE SILVESTER

Komedie 

4 D – 3 H

 

Na 24 jaar huwelijk is het leven voor Silvester (Sil) en Friedel een dagelijkse sleur geworden.  Het zijn gewone werkmensen, wonen in een klein rijhuisje met een tuintje,  in een dorp waar nooit wat gebeurt.  Hun zoon Bart is al jaren de deur uit.  Hun leven biedt geen enkele afwisseling meer, geen sensatie, geen verrassing. Geen uitdaging.  Geen verre reis. Niks.  Kortom saai. En de romantiek is al heel lang weg.  In de plaats daarvan:  gezeur, wrevel…

Wanneer Yvette, de nieuwe buurvrouw, actrice bij het plaatselijke amateurtoneelgezelschap, Friedel weet te overhalen om naar haar toneelopvoering te gaan kijken, is dit het begin van een zeer woeilig weekend.   Sil verzint aanvankelijk een smoes om niet mee te moeten gaan. Maar wat blijkt?  Het serveuske van het café is een ex lief van hem. Wanneer hij dat verneemt is hij er als de kippen bij.  De toneelvoorstelling zegt hem niets, maar daarna, in het café, schiet Cupido zijn pijlen op hem af.    En laat Silvester nu juist midden in zijn midlifecrisis zitten.   Heimwee naar vroeger steekt de kop op.  En daar is ze… het serveuske… zijn Jenny… zijn vlam! Maar daar is ook de chaos, niet alleen in zijn hoofd maar ook in zijn naaste omgeving.  En die chaos leidt tot heel wat bijzonder plezante situaties.

OPGEPAST ONGEPAST

Verkleed-komedie

3 D –  3 H


Met co-auteurs Guy Didelez en Willi De Wit


Kan op diverse manieren gespeeld worden, door meer of minder acteurs/actrices.

Min 6 - max 21+ 1 of 2 figuranten naargelang de mogelijkheden van de vereniging. Maar het stuk komt best tot zijn recht wanneer al die rollen slechts door zes spelers worden vertolkt :


In een kledingzaak waar mensen van allerlei slag komen kopen, gebeuren er rare dingen. De klanten komen er namelijk aangepaste kledij zoeken en passen voor allerhande gelegenheden. Dat kan buitengewoon plezant zijn om naar te kijken, dat vinden ook de verkopers.

 

Zes acteurs spelen samen 21 rollen in knotsgekke situaties.

 

'De Mens' letterlijk en figuurlijk in z'n hemd gezet. Om je stijlvol achterover te lachen! 

 

PAK IN, STAP UIT 

Blijspel

4 D – 3 H


Met co-auteur Guy Didelez

 

Basielis de taxichauffeur die heel wat in en uit moet sleuren en toch steeds even behulpzaam blijft.  Hij wordt opgeroepen door Normaen Robin, een koppel dat zielsveel van elkaar houdt, maar toch wil scheiden. Zij krijgen er de kerkelijke bemoeienissen van Norma’s moeder zomaar bij. Adelinebeleeft in haar dochters huis tevens een ondeugende verliefdheid. Plots moet er een Doris gevonden worden voor Robin, want zijn lief is zijn lief niet meer…

Odette, het nichtje van Basiel, zal voor Doris spelen en zich als maîtresse van Robin proberen waar te maken.

In heel die poespas komt Gustahaar Basiel terugeisen en ja…  zij wil zelfs Norma en Robin mee helpen hun doel te bereiken.

Op het meest ongeschikte moment komt tot overmaat van ramp de nieuwe bovenbuur Didierzichzelf even voorstellen.

Dit alles leidt tot heel wat misverstanden.

Dolkomische situaties vinden plaats in het appartementje.

Wie er nu eigenlijk in of uit stapt is wisselend en verwarrend.

Blijven??….Gaan…???

 

 

‘Pak in Stap uit’behaalde de Frans Cools' toneelprijs 1994 - 1995 voor de beste creatie in het amateurtheater. Sindsdien werd het al meer dan 1.000 keer opgevoerd door tientallen gezelschappen, ook in Nederland.

PAS OP VOOR DE KLEINE

Komedie

6 D – 3 H

 

Mats Dielens is een bijzondere baby.  Hij heeft het M.U.S.H.B.- syndroom.  Dat staat voor Mega-Ultra-Super-Hoog-Begaafd.  Dat heeft hij zelf uitgevonden.  Hij ziet en hoort alles, observeert  alles en iedereen, slaat het op in zijn koppeke en verwerkt het.  Maar vooral: hij kan het niet laten om commentaar te geven. En hoe!!!  Klinkt het niet dan botst het. In zijn eerste levensjaar gebeurt er dan ook heel wat ten huize Dielens. Hij maakt de liefdesperikelen van de grote mensen mee en die zijn best amusant.   Mama en papa, oma en opa, de babysit, de vriendinnen van mama… ze passeren allemaal met hun (geestige) gedragingen de revue.

En zelfs als baby moet Mats ten gepaste tijde ingrijpen…

 

POMPEN OF VERZUIPEN

Blijspel 

5 D – 4 H


Met co-auteur Guy Didelez

 

De barbecue die Herwig en Giselle elk jaar voor twee bevriende koppels organiseren, belooft dit jaar 'anders dan anders' te worden. Dat heeft te maken met de vervallen chalet die Herwig gekocht heeft. Hij wil er gaan wonen zodra hij van Giselle gescheiden is. Maar het heeft vooral te maken met het feit dat Fanny, de vrouw die door Herwig tot zijn nieuwe levenspartner werd uitgekozen, op de barbecue aanwezig zal zijn. Er is maar één probleem. Fanny weet nog niet dat ze uitgverkoren werd en zal dus die avond het 'heuglijke nieuws' vernemen.

Ondergedompeld in een bad met lachbubbels blijft er maar één keuze meer: pompen of verzuipen.

 

SCHAT, JE BENT EEN SCHAT

Blijspel

4 D – 4 H

 

Wanneer de huisbaas twee schilders stuurt naar het appartement van een nietsvermoedende Mike en Conny, schrikt Conny zich wezenloos als ze in één van de schilders haar ex-man Kurt, herkent. Conny kan de confrontatie niet aan en vlucht hals over kop naar haar tante Lucienne. Mike profiteert van haar afwezigheid om enkele dagen door te brengen met Madeleine, zijn vriendin. Wim, de andere schilder, probeert onhandig de situatie te redden en roept Micheline, een vroegere vlam, op om gedurende enkele dagen de vrouw des huizes te komen spelen. Als Mike terug opduikt met zijn vriendin en een andere vrouw in zijn appartement aantreft, moet hij zich in duizend bochten wringen om te vermijden dat beide dames elkaar ontmoeten. Maar wanneer Lode, de echtgenoot van Micheline en Conny's tante ook nog komen opdagen, wordt het hem te veel

 

Gekke situaties, hilarische toestanden. Een avondje schaterlachen!

TOUWEN BOVEN DE WIND

Komedie  -  uitgegeven in eigen beheer

3 D – 3 H

 

Samen met zijn buurman treft de eigenzinnige Remi de laatste schikkingen voor zijn levenswerk: een koordenmuseum. Een paar maanden geleden is hij op dit bizarre idee gekomen toen hij zat te staren naar een sleutel aan een touwtje. De uitnodigingen voor de opening liggen klaar. Mààr...net nu komt zijn vrouw Ivonne terug, nadat ze hem een half jaar geleden heeft laten zitten. In haar zog duikt ook Odette op, de ex van de buurman Mathieu, terwijl haar nieuwe ex op zijn beurt van onder de touwen duikt. En of dat niet genoeg is, heeft Ivonne nog iemand meegebracht.

 

Ondanks de tragische ondertoon, is 'Touwen boven de wind' een bijzonder amusante komedie. Je zult lachen, veel lachen, maar ook ontroerd worden.

TANGO TANGO

Blijspel

6 D – 3 H

 

Hans en Jet zijn een danspaar dat regelmatig deel neemt aan wedstrijden. Ze zijn goed op weg om het in hun wereldje te maken.

Op een avond schijnt echter alles mis te zullen lopen. De voorstelling draait niet zoals gewenst en er wordt, letterlijk en figuurlijk, op ‘de tenen getrapt’.

Zij verdenkt hem ervan alles met opzet te doen om haar aan de kant te kunnen zetten voor een andere partner. Hij verwijt haar dat zij zich steeds in ’t zonnetje plaatst en de aandacht trekt.  .
De misverstanden, hoe kan het anders, nemen de overhand.

Ook de goedbedoelde interventies van de nieuwe bovenbuur, van de toevallige pakjesdrager en, niet in het minst, van de trouwe dienstmeid hebben het verkeerde effect.
Alles schijnt uit de hand te lopen. Zelfs de politie kan geen soelaas brengen, integendeel.

VIER VROLIJKE VROUWTJES

Komedie

4 D - 2 H


Iedere week op vrijdag komen vier vriendinnen samen voor een avondje uit.  Ze noemen zich de VVV – De Vier Vrolijke Vrouwtjes.  Dat is telkens het moment voor Imke om haar zorgen aan de kant te zetten. Zij ontfermt zich over haar broer die na een auto-ongeval een licht verstandelijke beperking heeft opgelopen en zijn geheugen is kwijtgeraakt.  Dus die wekelijkse vrolijke bijeenkomsten zijn een welgekome ontspanning voor haar.

Na zo’n uitbundig avondje komen de overige vriendinnen op het idee om eens, puur voor de fun, een date te zoeken voor Imke.  De week nadien verschijnt inderdaad de ‘uitverkorene’: Nico.  Maar Imke ziet het echt niet zitten met die man. Trouwens, ze is vastbesloten geen enkele relatie te beginnen en daar heeft zij haar (verrassende) reden voor. Ze doet er dan ook alles aan om Nico weg te krijgen. Maar dat lukt haar niet zo best. Hij blijft maar steeds opnieuw opduiken…

 

Een komedie vol vrolijkheid maar met een gevoelige ondertoon en af en toe een vleugje ontroering. 

HET SACOCHENVIRUS

Blijspel

5 D – 3 H


Met co-auteur Guy Didelez

 

Op hun trouwdag heeft Lars, de man van Benedikt, iets uitgespookt dat haar niet zint. Sindsdien koopt ze elke week een sacoche. 68 stuks heeft ze er al en ze is nog niet van plan om ermee te stoppen.

Als ze op een dag samen met haar vriendin Saskia een volgend exemplaar wil gaan kopen, komt buurvrouw Hermine - die altijd wel iets komt lenen - binnenvallen. Hermine merkt nu pas voor het eerst die geweldige collectie. Benedikt heeft schrik dat ze in de toekomst ook haar sacochen wil komen lenen en Saskia verzint daarom een verhaal. Benedikt is in een club. Een sacochenclub. Ze heeft een sacochenvirus opgelopen.

Dat is het begin van een hele mallemolen van misverstanden waar ook Lars hals over kop in meedraait, vooral wanneer zijn toekomst voorspeld wordt.

Vergeet tussen het lachen door niet om naar adem te happen.


MET ELASTIEKE BENEN

Komedie

6 D - 4 H


Na een zware overstroming zijn alle huisjes van een achtergestelde buurt tijdelijk onbewoonbaar verklaard.  De bewoners moeten ergens anders onderdak vinden. 

Zo komt Cecile terecht bij haar nichtje Leen die samen met haar vriend in een vroegere winkel woont. Van wat ooit de winkelruimte was hebben ze hun oefenzaaltje gemaakt.  Leen en Nick doen immers als hobby aan ballroomdansen. 

Wanneer Pedro zijn buurvrouw Cecile komt opzoeken komen ze samen met Leen op het idee om met de buren uit de getroffen wijk een dansclubje op te richten.  Iedere week zullen ze samenkomen om een stijldans aan te leren.  Dat zal die sukkelaars hun zorgen even doen vergeten.

Nick heeft er eerst zijn twijfels over of dit wel zal lukken.  Immers niemand van die arme stakkers is in de wieg gelegd om gracieus en stijlvol Engelse wals, tango, foxtrot of rumba te dansen. Uiteindelijk stemt hij toch toe en hij wordt de dansleraar, geassisteerd door Leen. Dat is dan hun bijdrage tot de solidariteitsactie voor de waterramp.

Maar al vlug beseft Nick dat hij zich wat op de hals heeft gehaald.  Hij krijgt een bont gezelschap voor zich van uitgelaten eenvoudige mensen, ieder met z’n eigen maniertjes, talenten en gebreken en dat leidt tot heel wat geestige toestanden.

 

MET ELASTIEKE BENEN :  een ‘zwierige’ danskomedie (met inhoud)